Strony związane z hasłem 'obniżenie cholesterolu':
-
Zalety kwasów tłuszczowych? »
Wiele pozytywnych właściwości kryją w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Przyjmowane przez kobiety podczas ciąży dbają o prawidłowy rozwój i wzrost dziecka. NNKT omega 3 są podstawowym składnikiem budulcowym komórek nerwowych, dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Dodatkowymi właściwościami jest to, że obniżają choroby układu krążenia i odpowiadają za obniżenie cholesterolu i utrzymanie dobrego ciśnienia we krwi. Omega 3 również zapobiega powstawaniu zakrzepów naczyniowych. Przyjmowanie tego kwasu jest zalecane szczególnie dla osób mających trudności z zapamiętywaniem, nauką i u osób nadpobudliwych. NNKT omega 6 tak jak kwasy omega 3 nie występują w organizmie człowieka dlatego należy je dostarczać do organizmu. Ich głównym atutem jest to, że regulują prawidłową przepuszczalność i przekazywanie sygnałów między komórkami. Różni ich to od nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, że są często przyjmowane w nadmiarze a przekroczenie odpowiedniej dawki może powodować zachwianie równowagi immunologicznej. Zaletą kwasów omega 6 jest to, że dbają o prawidłowy wygląd i stan naszej skóry, a także włosów i paznokci.Bardzo ważny udział biorą za transport innych tłuszczów a w tym także cholesterolu, przez co regulują jego prawidłowy poziom we krwi.Natomiast jednonienasycone kwasy omega 9 odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i są wytwarzane przez organizm człowieka.Podsumowując kwasy omega mają wiele atutów.
Data dodania: 27 04 2011 · szczegóły wpisu »